Tази година е специална за нас – празнуваме
25-годишния си юбилей.


Като компания извървяхме дълъг и неравен път, но никога не загубихме вярата си в силата на зърната.

Оризът, бобът и лещата са наше нестихващо вдъхновение и от тях учим тайната на вечната победа на живота.

Поканихме седем български визуални артисти "да интерпретират" темата за смисъла и изкуството на зърното. Имаме честта да ви представим техните специални творби, за да отпразнуваме празника си с вас.

Насладете се на "Изкуството на зърното".

Мариана Младенова
SUICO
При все това, да бъде юбилеен подарък. Това не са поръчкови творби в буквалния смисъл, а покана за абстрактно отношение към зърното – източник на живот или обикновена купичка традиционно ястие. Особено важно беше да дадем голямо пространство за интерпретация на авторите, за да получим поезия от зърна.
Най-често празнуваме бизнес юбилей предвидимо и протоколно, получаваме подаръци, които имат значение за компаниите, но добавената стойност за получателя не е толкова голяма.

Зад едни 25 години бизнес и градени стойности стоят толкова много човешки, интелектуален и физически труд. Първо си представих как този проект да има смисъл, да разчуства, да искаш да си го закачиш на стената и дълго да го гледаш.
Ентусиазъм, творчески директор на проекта
Velina Mavrodinova
Животът запова с игра
Годежни пръстени с ориз
Космически грис
Форми
Прегръдка | Мунг
Нещо малко
Авторите трябваше да създадат фотографска творба, която включва един от видовете зърнени култури, които фирма SUICO предлага.

Свикнали сме да виждаме тези прекрасни, съвършени като форма оризови зрънца, бобчета, лещи, нахути и още много други, като част от различни ястия. Предусещаме вкуса им щом ги видим, но всъщност много рядко се вглеждаме в тях. Най-малко пък сме смятали, че биха могли да бъдат основен обект на творческа интерпретация. Именно тази неординерност на задачата предопределя крайния резултат и прави проекта толкова креативен и вдъхновяващ.

„Изкуството на зърното" е важен проект не само защото изпитва способността ни да погледнем по различен начин към обичайното, но и защото символизира търсенето на смисъл и вяра, скрити в едно малко зрънце.
Спокойно мога да кажа, че в работата ми на куратор, никога не съм получавала толкова необичайна и интригуваща покана като тази - заедно със 7 водещи съвременни фотографи и визуални артисти да застана пред изумителната творческа сила на природата.

Тя, създателка на разнообразни малки, перлени, шарени, цветни и безцветни зрънца, се превърна в предизвикателство и вдъхновение за 7 напълно различни фотографски творби.

"Изкуството на зърното" е арт проект, който от самото начало си постави задачата да надскочи обичайните параметри на корпоративната реклама.

Авторите, участващи в него, бяха поканени след внимателен анализ на досегашното им творчество, на изкуството, което създават, на личните им интереси и естетически разбирания. Очакването ни беше всички те да реагират по своя собствен начин, но в съзвучие с досегашното си творчество.
куратор
Весела Ножарова
Боряна Пандова бе сред първите, приели поканата за участие в проекта "Изкуството на зърното". Тя дълго се колеба дали да приеме, защото й бе трудно да намери своя подход към темата. Но веднъж открила го, избухна с прекрасна серия от аналогови фотографски отпечатъци и чудесен концептуален текст. В тях тя шаманства върху фотографската хартия, смесвайки ориз, шафран и зехтин, материали, типични за едно средиземноморско ястие.

Залагайки висока доза непредвидимост във фотографията си, тя разказва за непредвидимостта на кулинарния процес, но и на живота сам по себе си. Като резултат от този фотографски експеримент се роди серия изображения притежаващи живописна сила.
С подобна фотографска техника са работите на друга авторка, Яна Лозева. Тя използва метода фотограма. Това е директно осветяване на предмети, поставени върху фотографската хартия. След обработка на хартията с химикали ясно се виждат очертанията на обектите. В този случай това са зърна нахут, киноа, елда и др., които се впускат в елегантни композиции от елементи, напомнящи на магична звездна карта.
И ако първите две фотографки изграждат полу абстрактни композиции от зърна, то известният със своите документални серии Валерий Пощаров създава интригуваща сюжетна композиция. "Животът започва с игра" отправя поглед към група деца, играещи на улицата с шарени бобени зърна. На преден план има локва, в която се отразяват силуетите на децата и в която плува малка хартиена лодка. Фотографията е черно бяла, с много ниска гледна точка на камерата, а бобените зърна играят ролята на композиционен и смислов център.
На зрителския прочит залага друг автор от селекцията. Той отново работи с бобовото зърно. Иван Богданов създаде реален, силно увеличен макет на боб с височина от 160 см. С това гигантско зърно той направи фотосесия, от която бе избран един кадър. Човешка фигура, която подхвърля зърното във въздуха, на фона на сиво небе. Тази неочакваност на ситуацията, усещането за фантастичност са напълно в усинон със стилистиката на фотографията. Тя е в сфумато, потопена в меки сивкави нюанси.
Отново с боб работи и друг автор, Мартин Атанасов. Той е художник, фотограф и илюстратор, който много често използва техниката на колажа. По този начин създава почти скулптурна форма, колажирайки различни преди това заснети бобени зърна. Формата силно напомня голо тяло, заради бежово-розовата цветова гама, заради мекотата на формите, идваща от специфичните бобени извивки.
Младата Мария Налбантова е сред водещите имена на съвременната артистична сцена. Тя е художник, илюстратор, но също така често използва фотографската камера за своите работи. В този случай тя изненадва с находчива концепция. На мястото на златни годежни пръстени, там, където трябва да бъде диамантът, тя поставя оризови зърна от различни сортове. Погледнати отблизо, те блестят като скъпоценни камъни. Изумени сме от богатството на форми, текстури и цветови нюанси, създадено от природата в едно толкова малко зрънце ориз.
Последен в тази селекция, но съвсем не на последно място е проектът на Симеон Леви "Прегръдка / мунг". Това е и единствената фотография, регистрираща зърното, от което вече са израснали стъблата и листата на растението. Две покълнали бобчета с нежни стъбла и листа, тръгващи от малкото зърно на мунг, са се вплели в прегръдка. Фотографията е направена с голямо увеличение, така че всяка малка власинка върху повърхността на филизите да е видима.
Творби
Образованието й преминава през театъра и именно срещата с него я довежда до любовта й към фотографията и видеото. Във визуалния почерк на творбите си запазва усещането за игра и преживяване на живо, характерни за сценичните изкуства.

Опити от лабораторията за подивели фотографски рецепти:

„Поставих си за задача да намеря пресечната точка между зърното, готвенето и фотографията с на пръв поглед лесна рецепта от инфлуенсърската кухня.
Оризът вероятно е най-достъпната храна на света. Готвенето за мен, обаче, е алхимия, в най-добрия случай – импровизация с непредвидим краен резултат. 1:0 за ориза.

Така или иначе, не става дума за кулинарни рекорди. Става дума за лумен-химиграми.
Боряна Пандова
Лумен химиграми
Лумен-химиграмата е безкамерна фотографска техника, при която образът се постига посредством различни съставки, фотографска химия и обекти, поставени направо върху фотохартия, директно под въздействието на слънчевата светлина. В случая това са оризови зърна.

Резултатите при химиграмата са експресивни и винаги неповторими – също като в моето готвене, но поне не се очаква да ги ядеш с друго, освен с очи. В опитите си използвах ориз, куркума, червен пипер и олио, които общуват с фотографските материали.

Трябваше да спра, преди фотографията и кулинарията да се слеят в непредвидена готварска книга на подивелите готвографски рецети."

Автор, работещ в областта на документалната фотография. Създава дългосрочни проекти, изследващи човека в неговия контекст.
„Изкуството ми помага да забравя себе си и да се влея в живота, като река в океан."

Валерий Пощаров
Животът започва с игра
Зърната преливат в звездите от мозайката на земята, в която плува хартиената лодка на детските мечти – смела, но крехка. Зърната умират, за да дадат живот.
Художничка, която работи в областта на съвременните визуални изкуства.

Тя експериментира с различни медии и техники като рисунка, колаж, фотография, намерени обекти, инсталация и видео. Носител е на наградата за съвременно изкуство БАЗА 2020.

„Една от основните хранителни култури на земята е оризът, който със стотиците си сортове изхранва голяма част от населението на планетата.

На годежния пръстен не стои диамант, а оризово зърно. В него са заложени въпроси за ценността, за споделянето и за голямото значение на най-малкото."
Мария Налбантова
Годежни пръстени с ориз
Фотограф на свободна практика с основен интерес в портрета и личната документалистика. Тя е сред най-разпознаваемите имена с съвременната българска фотография.
„Първата ми асоциация при представянето на проекта беше „градивен материал", така че не исках да снимам зърната отвън, а да „вляза" в тях по някакъв начин, да ги покажа като магически и многозначителни.

Фотограмата ми даде възможност да представя този аналогов „контакт" между физическите обекти, фотографската хартия и светлината, да създам образи чрез тактилната игра на тъмно в лабораторията."
Яна Лозева
Космически грис
Визуален артист, работещ в областта на фотокнигата. Учи фотография във филмовата академия в Прага (FAMU). През последните години участва и развива различни самостоятелни и колаборативни проекти, свързани с фотография, книга и визуална антропология.
„През последните пет години основната форма на фотографските ми проучвания е употребата на колажа като визуален език. Търся момента, в който колажът придобива обемна форма, създавайки достоверен, но напълно нов художествен образ. Ражда се една нова реалност.

Приемайки поканата, реших да създам една фотографска игра, използвайки текстурата и формата на зърнената култура."
Мартин Атанасов
Форми
Като част от тандема Bliss, той бе сред известните модни фотографи в България. В самостоятелното си творчество често работи по въздействащи художествени проекти. Владее способността чрез фотография да предава мисли, звуци и аромати.
„Животът не възниква сам. Може да са нужни две души, може да са семе и вода. Опознаваме себе си най-точно не когато разсъждаваме над това какви сме, а когато се огледаме в отношенията ни с другите.

Фотографията „Прегръдката / мунг" се появи като реакция на разделението между нас, което така упорито подхранваме. Ще се радвам, ако зрителят почувства топлина и сигурност. Увереност в това, че ни е дадено да сме част от нещо изящно, а всички тревоги са плод на "нашия ни ум."
Симеон Леви
Прегръдка | Мунг
Режисьор и съсценарист на авторски анимационни филми, който има силен интерес към художествената фотография. В тандем с Весела Данчева, той е един от създателите на студиото за анимация „Компот Колектив". Преподавател е в НБУ.
„Откъсвайки се от действителността, се опитвам да се докосна до реалността.

В анимационното кино реалното често отстъпва пред нералното, с цел постигането на някакъв вид усещане за истина. В случая подхождам към конкретната фотография така, както бих подходил и към една кратка анимационна история.

Обръщайки мащабите на зърното и човешката фигура, не се опитвам да дам референция към приказката „Джак и бобеното стъбло", а по-скоро да провокирам наблюдателя към някакво очарование от нереалното."
Иван Богданов
Нещо малко
SUICO | The Art of Grain © All rights.