За компанията
СУИКО е българска компания за производство на ориз, преработка и пакетиране на зърнени и бобови храни. Разработваме както собствени брандове, така и частни марки за хранителни вериги.
Мисия, визия, цели
Екипът на СУИКО вярва, че всеки заслужава да се храни по-добре, за да живее по-добре. Нашата основна мисия е да предлагаме разнообразни, качествени и достъпни храни. Ето защо събираме най-добрите традиционни и екзотични продукти от всички краища на света и ги правим достижими за всяко домакинство.

Да превръщаме вярата си в реалност, да създаваме по-хубав свят чрез по-добра храна – това е смисълът, който ни води напред. Черпим вдъхновение от зърната и тяхната способност да се възраждат, да се развиват и да поддържат живота според естествените закони на природата. И съвсем логично, грижата ни за хората е неизменно свързана и с грижата за средата, в която живеем.

В портфолиото ни влизат зърнени култури и основни хранителни продукти, които хилядолетия наред са поддържали живота, и ние държим те да не губят своите безценни качества. Затова всички артикули на СУИКО се произвеждат според най-добрите практики за устойчивост. А екипът ни продължава да влага усилия в разработването на иновативни начини да постигнем голямата си цел: да осигуряваме качествена и здравословна храна, подходяща за съвременния начин на живот.

Производствена база на СУИКО
Производствената ни база включва земеделски площи, оризови полета, оризопреработвателни предприятия, сушилни за оризова арпа, преработвателни и пакетиращи машини за зърнени и бобови култури.

В СУИКО разполагаме със 7 предприятия, локализирани в 4 държави. Това ни нарежда сред най-големите производители на ориз и преработватели на храни в региона на Балканите. Смеем да твърдим, че продукцията ни е на световно ниво, а вносните суровини изкупуваме от внимателно подбрани местни производители. Екипът ни от квалифицирани професионалисти се грижи за качественото производство и успешната логистика на продуктите към пазари в България, Европа и Азия.

Международна дейност
Изградените стабилни търговски връзки в над 30 държави по цял свят осигуряват широк размах на дейността ни. Така наред с класическите български оризови и бобови култури, в портфолиото ни намират място и световноизвестни хранителни продукти с оригинален произход: испански ориз Бомба; черен Императорски ориз; ориз Басмати; ориз Жасмин; киргистански боб; аржентински боб; розова хималайска сол; тръстикова захар и меласа от остров Мавриций; кокосова захар от Южна Азия и др.

Продукцията на компанията ни се изнася в редица държави в Централна и Източна Европа, както и Близкия изток. Работим с търговци на едро и с крайни клиенти.
Брандове на СУИКО
В СУИКО разработваме над 10 популярни бранда и произвеждаме повече от 800 прецизно подбрани, качествени артикула във всеки ценови клас.

Krina – марка за основни храни, в които присъстват боб и ориз собствено производство. Предлага асортимент от над 150 вида ориз, боб, леща, зърна и варива, разнообразие от сол, захар, сладка, юфка. Подходящи са както за традиционни рецепти, така и за екзотични кулинарни търсения на клиентите.

Passiflora – подбрана колекция натурална захар и сол с оригинален произход от различни региони по света. Предназначена е за любителите на гастрономията и здравословното хранене.

La Garone – серия съвременни здравословни продукти, която предлага избрани зърнени култури и семена, мюсли, макарони без глутен и гранулирани растителни протеини.

Нашите производствени бази създават и богато разнообразие от частни марки хранителни продукти за вериги магазини и други клиенти на СУИКО.

Наши артикули могат да се открият в големи хранителни вериги като Auchan, Billa, Carrefour, CBA, COOP, Gomex, Фантастико, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro, Profi, T Market, 345, но и в малките квартални бакалии. Гордеем се, че десетилетия наред продуктите на СУИКО са предпочитани както в домовете на семействата, така и в кухните на редица изискани ресторанти.

Сертификати, членства, участия
Сертифицирани сме по последната версия на IFS, както и по Регламент (ЕС) 2018/848 на Европейския парламент относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти

Компанията е член на Международната асоциация на търговците на варива (CICILS/ IPTIC) и на Международната асоциация на производителите на частни марки.

СУИКО е сред редовните участници в международно значими търговски изложби и панаири като SIAL в Париж, ANUGA в Кьолн, Gulfood, Дубай, PLMA в Амстердам и други.